Agaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor
Agaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor Agaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor Agaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor Agaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor Agaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor Agaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor Agaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor Agaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor Agaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor Agaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor
IBB Basın Bülteni

Agaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor

Agaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor
iszirvesi.com, 1/20/2013 -- Maliyet Artisi Devleti Biktirdi

Agaç kesimindeki artan maliyetleri karsilamakta zorlanan Orman ve Su Isleri Bakanligi, dikili agaç kesimi isini özel sektöre devrediyor. 3 yilda tamamlanacak devir islemi sayesinde su an yüzde 20 olan dikili agaç kesim orani yüzde 60’a çikarilacak.

Orman ve Su Isleri Bakanligi 4-5 Ocak 2013 tarihlerinde Abant’ta düzenledigi Orman ve Orman Kaynaklarinin Sürdürülebilir Orman Yönetimi Arama Konferansi’nda agaç ve orman sektörü bir araya geldi. Kamu ve özel sektörden 80 kisilik bir grubun sektörün sikayetlerini degerlendirdigi toplantida Orman ve Su Isleri Bakanligi, sektörü yakindan etkileyecek olan kararini açikladi. Artan maliyetler nedeni ile dikili agaç kesiminin özel sektöre devredilecegini açiklayan Istanbul Agaç Mamulleri ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi Baskani Abdullah Tever, “Bakanlik sektörümüzü bu ise tesvik etmek amaci ile, daha önce yüzde 20 olan pesinat tutarini yüzde 10’a çekmis durumda. Ödemeyi de 12 ay vadeye yayan Bakanlik, 3 yil içerisinde dikili agaç kesimini tamamen özel sektöre devretmis olacak” dedi. Su an yüzde 20 olan dikili agaç kesiminin uygulama sayesinde yüzde 60’a çikarilmasi planlanirken, ayni zamanda sektörün odun ihtiyacinda disa bagimliliginin azaltilmasi da hedefleniyor. Sektör 10 milyon tonluk odun ihtiyacinin yüzde 65’ini iç piyasadan yüzde 35’lik kismini ise ithalat yolu ile karsiliyor.

Türkiye’deki Orman Alani % 1 Artis Gösterdi

Agaç ve orman sektörünün odun ihtiyacini 3 sekilde karsiladigina dikkat çeken Abdullah Tever, “Ihale, tahsis ve dikili agaç kesimi yöntemleri odun ihtiyacimizi karsilayan temel unsurlari olusturuyor. Kesim isini yaptirdigi köylülerin maliyeti her yil artis gösteriyor. Ve devlet de maliyeti karsilamakta zorlandigi için, bu isi özel sektöre devrediyor” dedi. Orman ve Su Isleri Bakanligi’nin bu kararla birlikte özel sektörü dikili agaç kesimine özendirmeye çalistigini vurgulayan Abdullah Tever, “Devlet odunlari kendi kestigi zaman Türkiye’deki agaç miktarini artiramiyor. Özel sektör bu isi üstlendiginde ihtiyaci olan odunun iç piyasadan karsilanma oranini artirmis olacak” dedi. 3 yil içerisinde Türkiye’deki orman alaninin yüzde 26’dan yüzde 27’ye çiktigini hatirlatan Abdullah Tever, “Yüzde 1’lik artis aslinda büyük bir oran. Siz dikili agaç kesimini 2 katina bile çikarsaniz, bir taraftan agaç dikimi de sürdügü için, ormani bitirmemis ve bir devamlilik saglamis oluyorsunuz. Öbür türlü ormani kendi haline birakirsaniz, çürümeler basliyor ve sektör bundan faydalanamiyor” diye konustu.

Sektör, Kesim Islemini Yine Köylülere Yaptirilacak

Dikili agaç kesiminin özel sektöre devredilmesi ile, devletin bugüne kadar yaptigi islemin özel sektör kanali ile yapilmaya devam edecegini vurgulayan Abdullah Tever, “Bakanlik kesilecek olan agaçlarin dip kisimlari kaziyarak bize teslim edecek. Bizler de bakanligin isaret ettigi bu agaçlari, isaretleri gözükecek sekilde kesecegiz. Bu kesim islemini de yine biz degil de, köylülere yaptiracagiz” dedi. Sektörümüz su anda odun ihtiyacinin yüzde 65’lik kismini iç piyasadan, kalan kismi ise ithalat yoluyla karsiladigina dikkat çeken Abdullah Tever, “Dikili agaç kesimi özel sektöre geçtiginde iç piyasadaki kullanim oranimizi yüzde 80’lere kadar çikacak. Bu gelisme ile sektörün iç piyasadan alacagi odun miktari artacagi için maliyetler ithal ürüne göre yüzde 15 azalmis olacak. Firmalarimizin disa bagimliligi azalacak” dedi.

2023 Hedefleri Tutturulacak

Sektörün hedeflerinden de söz eden Abdullah Tever, 2011 yilinin aralik ayinda 334.5 milyon dolar olan ihracat rakaminin 2012’nin ayni ayinda yüzde 8’lik artisla 361.3 milyon dolara çiktigini bildirdi. 2011 yili toplaminda ihracatin 3 milyar 865 milyon dolar gerçeklestigine dikkat çeken Abdullah Tever, 2012 yilinda ise bu rakamin yüzde 14.02’lik artisla 3 milyar 865 milyon dolara yükseldigini ifade etti. Abdullah Tever, “Sektörümüzün ihracatta 2023 yili hedefi 16 milyar dolar. Bizim bu hedefe ulasmamiz için yillik ortalama yüz de 12’lik bir artis yasamamiz gerekiyor. Geçen yilki yüzde 14.02’lik artisla, bu hedefimizde iddiali oldugumuz bir kez daha göstermis olduk. 2013 yilindaki ihracat hedefimiz ise yine ayni oranda artisla 4 milyar 400 milyon dolari görmek” dedi.

DİĞER BASIN BÜLTENLERİ

Agaç Kesimi Özel Sektöre Devrediliyor


Istanbul Büyüksehir Belediyesi
BASIN ODASI BÜLTEN ARŞİVİ TANITIM BİLGİLERİ
Agaç