2012 ''Dünya Gida Fiyatlari'' Bakimindan Duragan Yil Olacak
2012 ''Dünya Gida Fiyatlari'' Bakimindan Duragan Yil Olacak 2012 ''Dünya Gida Fiyatlari'' Bakimindan Duragan Yil Olacak 2012 ''Dünya Gida Fiyatlari'' Bakimindan Duragan Yil Olacak 2012 ''Dünya Gida Fiyatlari'' Bakimindan Duragan Yil Olacak 2012 ''Dünya Gida Fiyatlari'' Bakimindan Duragan Yil Olacak 2012 ''Dünya Gida Fiyatlari'' Bakimindan Duragan Yil Olacak 2012 ''Dünya Gida Fiyatlari'' Bakimindan Duragan Yil Olacak 2012 ''Dünya Gida Fiyatlari'' Bakimindan Duragan Yil Olacak 2012 ''Dünya Gida Fiyatlari'' Bakimindan Duragan Yil Olacak 2012 ''Dünya Gida Fiyatlari'' Bakimindan Duragan Yil Olacak
Frost & Sullivan Basın Bülteni

2012 ''Dünya Gida Fiyatlari'' Bakimindan Duragan Yil Olacak

iszirvesi.com, 4/25/2012 -- Frost & Sullivan, dünyanin hizli nüfus artisi ve küresel tarim üretimine yönelik gerçeklestirdigi "2012 Dünya Gida Fiyatlari" arastirmasini açikladi.

Frost & Sullivan'in arastirmasina göre yakin dönemde yükselise geçen dünya gida fiyatlari, 2012'de duragan bir çizgi izleyecek, gelecek yil ise istikrara kavusacak. Uzmanlarin tahminlerine göre gida talebinde bu yil ve önümüzdeki yakin dönemde yüksek bir artis beklenmiyor.

2010 yilinda Türkiye’de faaliyetlerine baslayan dünyanin önde gelen arastirma ve danismanlik kuruluslarindan Frost & Sullivan, Türkiye’de hazirladigi basta enerji, otomotiv, savunma ve saglik olmak üzere çesitli sektörlerde uzun vadeli pazar öngörülerini de kapsayan raporlariyla uluslararasi sirketlerin ve yatirim fonlarinin Türkiye’deki faaliyetlerine yardimci olmanin yani sira farkli sektörlerde birçok Türk firmasina özel arastirma ve danismanlik hizmetleri vererek iç ve dis pazarlarda büyümelerine yardimci olmayi sürdürüyor. Bu kapsamda Frost & Sullivan, dünyanin önde gelen tarim ülkelerinden Türkiye için de büyük önem tasiyan küresel gida fiyatlarinin 2012 yilinda yasayacagi seyri mercek altina aldi.

Tavan Yapan Fiyatlar Düsüyor

Frost & Sullivan tarim sektörü analistleri, Dünya Gida Örgütü FAO'nun 2011 Kasim ayinda açikladigi fiyat endeksinin asagi yönlü hareketinin en düsük seviyeye ulastigini, dünya gida fiyatlarinin 2010 yilindan bu yana devam eden ve kontrolden çikmis gibi görülen enflasyonist yükselisin görece dizginlendigini belirtiyorlar. Bu gelismenin, 2012 Subat ayinda tavan yapan fiyatlar üzerinde bir miktar rahatlama yarattigini belirten uzmanlar, açiklanan fiyat endeksinin yine de geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 5 daha yüksek gerçeklestigine dikkat çekiyorlar.

2023'te Dünya Nüfusu 8 Milyar

Dünya nüfusunun 7 milyara ulastigini tahmin eden Birlesmis Milletler raporuna göre son 12 yilda dünya nüfusu bir milyar oraninda artis kaydetti. 2023 yilinda ise nüfusun 8 milyara ulasmasi öngörülüyor. Buna bagli olarak, basta büyük bir nüfusu barindiran Asya ülkeleri açisindan gida ihtiyaci özel bir anlam tasiyor. Nitekim Frost & Sullivan analistleri, 2011 yili itibariyle dünya nüfusunun yüzde 60'inin Asya'da yasadigini isaret ederek, gida fiyatlari enflasyonu ve buna bagli güvenlik sorunlarinin ciddi bir nüfus artisi görülen kita üzerinde etkili faktörler oldugunun altini çiziyorlar. Bununla birlikte analistler, gida fiyatlarinda görece rahatlamanin bir dizi faktöre bagli oldugunu ifade ediyorlar.

Frost & Sullivan analistleri, küresel ekonominin negatif bir egimde yol aldigini, 2010 yili ile kiyaslandiginda 2011'de gidaya yönelik talep artisinda azalma görüldügünü, bastirilmis makro ekonomik görünümün 2012'de de devam etmesinin muhtemel oldugunu belirtiyorlar. Frost & Sullivan'in raporuna göre bugday ve pirinçte gerçeklesen rekor düzeyde üretimin de katkisiyla, genel gida üretim ve tedarik rakamlari 2011 yilinda 2010'a kiyasla artis göstermis bulunuyor. Örnegin bugday üretiminde yüzde 6 dolayinda artis görülüyor.

Artan arz ve bastirilan talebin bir araya gelmesinin gida tedariki ve stogunun 2010 yili boyunca artis kaydetmesine yol açtigini belirten Frost & Sullivan uzmanlari, Güneydogu Asya'da yasanan siddetli sele ragmen 2010'a kiyasla 2011 yili hava kosullarinin daha iyi olmasinin da olumlu gelisme üzerinde etkisi oldugunu ifade ediyorlar.

Gelecekte Gida Fiyatlari Nasil Olacak?

Frost & Sullivan analistleri, söz konusu faktörlerin fiyat artisini dizginledigini, ancak küresel gida arz ve talep dengesi bakimindan 2012'nin hala hassas olduguna dikkat çekiyorlar. Bunun nedenini ise gida fiyatlarini etkileyen faktörlerin, kisa vadeli etkenlerle birlikte uzun vadeli temel faktörleri kapsayacak sekilde gittikçe daha karmasik hale gelmesine bagliyorlar. Uzun vadeli faktörler gida fiyatlari için temel hatti olustururken, kisa vadeli etkenler istikrarsizlik üzerinde belirleyici oluyor.

Uzun Vadede Dört Önemli Sorun

Asya kitasinin özellikle gelisen ekonomilerinde görülen nüfus artisina bagli talep artisi uzun vadeli bir sorun olarak öne çikiyor. Örnegin Asya Pasifik bölgesinde görülen yüzde 1 oranina kiyasla, 2010 yili itibariyle nüfus artisi Güney Asya bölgesinde yüzde 1.46 oraninda gerçeklesmis bulunuyor. Üretim ve arz da bir baska önemli bir sorun olarak öne çikiyor. 2011 yili itibariyle pozitif bir tablo sergileyen bu faktör, yil sonu nihai stok durumu için belirleyici oluyor. Nitekim Hindistan, Endonezya, Vietnam ve Banglades gibi tüm büyük üreticiler geçen yil pirinç rekoltesinde rekor kirmis bulunuyor.

Frost & Sullivan'a göre artan gelirler ile degisen beslenme tercihleri de uzun vadeli sorunlar arasinda siralaniyor. Çünkü Asya'da orta sinif düzeyine hizla yükselen insan sayisinda büyük bir artis görülüyor. Asya'da genel nüfus içinde 1990 yilinda yüzde 21 oraninda olan orta siniflar, 2008 yilinda nüfusun yüzde 56'lik dilimini olusturacak düzeye ulasmis bulunuyor. Buna bagli olarak degisen beslenme tercihleri uzun vadede önemli bir rol oynuyor. Küresellesme ve artan alim gücünün etkisiyle Asya'da yüksek proteinli gidalara yönelik talepte artis gözleniyor. Bu artisin önümüzdeki dönemlerde gida fiyatlari üzerinde etkili olacagi ileri sürülüyor.

Kisa Vadede Hava Sartlari Ve Ticaret Engelleri

Frost & Sullivan analistleri, son yillarda görülen istikrarsizligin çok sayida faktöre bagli oldugunu belirterek kisa vadede hava sartlarinin etkisi ve gida fiyatlarindaki artisla ilgili ticari engellerin önemli etkenler olduguna da vurgu yapiyorlar. Nitekim hava sartlari, kitada yasanan sel ve kurakliklarla 2010 yilinda kritik bir rol oynamis bulunuyor. 2011 yilinda Tayland'in yasadigi sel felaketinin ortaya çikardigi yikici sonuçlar buna örnek olarak gösteriliyor.

Ticari engeller ise Frost & Sullivan uzmanlarinin dikkat çektigi bir baska kisa vadeli sorun olarak öne çikiyor. Ancak Hindistan'in pirinç ithali üzerindeki yasagi kaldirmasiyla birlikte bu engellerin azaldigi gözleniyor. Ayrica gida mamullerine bagli yan ürün pazarlarina giren büyük yatirimcilar da önemli bir rol oynuyor. Tarim pazarinin temel ilkelerine dayanmayan bu spekülasyon da fiyat istikrarsizligi yaratiyor.

Fiyat Düsüsü Sektörü Yaniltmasin

Frost & Sullivan tarim sektörü analistleri, son aylarda gida fiyatlarinda görülen düsüsün rahatlama sebebi olmamasi gerektigini, yasanan sel felaketlerinin global üretim rakamlarini önemli ölçüde etkilemeyecegini, ancak yerel ölçekte olumlu olmayan bazi sonuçlari ortaya çikarabilecegini belirtiyorlar. Buna Tayland, Kamboçya, Vietnam ve Laos'ta genis alanlara yayilan sellerin fiyatlari yukari çekmesini örnek olarak gösteriyorlar.

Frost & Sullivan, 2012 yilinda dünya genelinde birçok ülkenin ekonomik büyüme rakamlarinin parlak olmayacagini, uzun yillardan bu yana yüksek büyüme oranlari gören Çin'in bile 2011 büyüme oraninin altinda kalmasinin muhtemel oldugunu belirterek, bu senaryoya göre 2012 yili itibariyle dünya gida fiyatlarinda yüksek bir artis görülmeyecegini ve istikrarin gelecek yil da devam edecegine vurgu yapiyorlar. Uzmanlar, bu tahmini degistirecek tek kosulun hava sartlari oldugunun altini çiziyorlar

DİĞER BASIN BÜLTENLERİ
Telekom Pazarinda M2M Rekabeti Yasaniyor
Enerjide Firsatlarin Ülkesi Türkiye
Kentlesmenin Yeni Trendi Araç Paylasimi
Teknoloji Sürücünün Dikkatini Dagitiyor
13 Yilda 3 Kat Büyüyen Türkiye, 2025'te G10'u Yakalayacak
Erken Teshisin Öne Çiktigi Alzheimer'da Ilaç Kullanimi Bes Yilda Üçe Katlanacak

2012 ''Dünya Gida Fiyatlari'' Bakimindan Duragan Yil Olacak


Frost & Sullivan
T:0212 244 69 41
BASIN ODASI BÜLTEN ARŞİVİ TANITIM BİLGİLERİ